ANALOGJIA MES BIBLËS DHE KANUNIT

Ndue Dedaj Kanuni si dukuri historike etnokulturore ka të bëjë me të drejtën ndër shqiptarë. Ai është “Bibla” e së drejtës, me frymëzime nga urtësia shqiptare dhe reflektime të së drejtës kanonike (kishtare). Filozofia e Biblës,

RRUGËTIMI FILOZOFIK I PROF.DR.ISUF LUZAJT

PËRURIMI I STUDIMIT “RRUGËTIMI FILOZOFIK I PROF.DR.ISUF LUZAJT”         I  AUTORES VILHELME VRANARI HAXHIRAJ “MJESHTRE E MADHE”. Uran Butka-studiues, historian, drejtor i Institutit të studimeve “Lumo Skëndo” Instituti i Studimeve Historike“Lumo Skëndo” përuron sot studimin “Rrugëtimi filozofik i Isuf Luzajt”, i shkrimtares  Vilhelme Vranari ” Mjeshtre e Madhe e Penës”botim i Shtëpisë Botuese Nacional, 2017.…

NJË UDHËRRËFYES I KUJTESËS HISTORIKE

NJË UDHËRRËFYES I KUJTESËS HISTORIKE, TRAKTAT I SHTETIT KOMB  DHE SHQIPËRISË EVROPIANE Dr. Bujar LESKAJ  Pasi lexova librin “Shteti Komb, Domosdoshmëri Historike” dhe vendosa të shkruaj parathënien, që në fillim krijova idenë e trajtimit të librit dhe autorit të tij si një binom.

Poezi nga Bardha Mance

Bardha Mance ka lindur dhe është rritur në Tiranë ku edhe ka studiuar Filozofi ne Fakultetin e Shkencave Politike Juridite te Universitetit Shteteror të Tiranës,

Gjuha dhe Simbolika

Nga Blerta Haxhiaj Lacan-i në mënyrë periodike e identifikon veten si një materialist, duke lënë të kuptohet se ai është i prirur në drejtim të materializmit historik dhe dialektik të frymëzuar nga marksizmi në veçanti.

Poezi nga SHPRESA YMERAJ, Filadelfia

I kërkoj falje Shpreses qe ky cikel nuk u paraqit ne Konkursin e Diteve te Letersise Shqipe tew këtij viti, pasi, kishte ardhur ne Junk e-mail dhe ne e pamë veç pas aktivitetit. Botuesi   Endja   Ky zjarr deshirash skuqet prej teje

SYTË E MOLINËS Tregim

RUSH DRAGU Po largohesha nga atdheu me më shumë mall se sa kur kisha zbritë nga aeroplani i linjës Frankfurt – Tiranë. Ditët e qëndrimit në Shqipëri ikën si pa e kuptuar

GNOSTIKA POETIKE DHE FRYMËZIMET LIRIKE E ETNIKE TË NDUE DEDËS

Refleksion rreth librit poetik “Hylli i Zotit Njeri”, “Mirgeeralb”, Tiranë 2015   Mr. VILSON CULAJ     Profili letrar i Ndue Dedës është mbarëkombëtar. Universi i tij poetik, artistik e letrar nuk është statik, por gjallues, duke lëvizur sa në një fushë në një tjetër. I njohur dhe i dëshmuar në të gjitha zhanret letrare,…