DEDAJ,N

ANALOGJIA MES BIBLËS DHE KANUNIT

Ndue Dedaj Kanuni si dukuri historike etnokulturore ka të bëjë me të drejtën ndër shqiptarë. Ai është “Bibla” e së drejtës, me frymëzime nga urtësia shqiptare dhe reflektime të së drejtës kanonike (kishtare). Filozofia e Biblës,

BUTKA

RRUGËTIMI FILOZOFIK I PROF.DR.ISUF LUZAJT

PËRURIMI I STUDIMIT “RRUGËTIMI FILOZOFIK I PROF.DR.ISUF LUZAJT”         I  AUTORES VILHELME VRANARI HAXHIRAJ “MJESHTRE E MADHE”. Uran Butka-studiues, historian, drejtor i Institutit të studimeve “Lumo Skëndo” Instituti i Studimeve Historike“Lumo Skëndo” përuron sot studimin “Rrugëtimi filozofik i Isuf Luzajt”, i shkrimtares  Vilhelme Vranari ” Mjeshtre e Madhe e Penës”botim i Shtëpisë Botuese Nacional, 2017.…

AZGAN HAKLAJ 2

NJË UDHËRRËFYES I KUJTESËS HISTORIKE

NJË UDHËRRËFYES I KUJTESËS HISTORIKE, TRAKTAT I SHTETIT KOMB  DHE SHQIPËRISË EVROPIANE Dr. Bujar LESKAJ  Pasi lexova librin “Shteti Komb, Domosdoshmëri Historike” dhe vendosa të shkruaj parathënien, që në fillim krijova idenë e trajtimit të librit dhe autorit të tij si një binom.

arbnori7

PJETËR ARBNORI – SHKRIMTAR

Agron Tufa Kur bie fjala për Pjetër Arbnorin shpesh mendoj, se ky njeri i paqtë, këmbëngulës, i pathyeshëm e durimtar u largua nga kjo jetë me një farë pengu: të qenët e tij Shkrimtar, pikërisht Shkrimtar me germë të madhe. Askush nuk u mor kurrë seriozitetin me këtë anë të personalitetit të tij.

Erebara Mimoza

KRITIKЁ MBI NJЁ PARATHЁNIE

MIMOZA EREBARA “Nёse hunda e Kleopatrёs do tё kishte qenё mё e shkurtёr e gjithё faqja e dheut do tё  kishte ndryshuar”, (Paskal Blez, Mendimet, fq.78,Plejad 2005, Tiranё) Jo pa qёllim e fillova shёnimin tim me kёtё thёnie tё Blez Paskal. Pёr analogji,