Në vigjilje të 105 vjetorit të Kuvendit të Junikut

                                                                                                                                                                                                         Mr.sc.Rezehana Hysa                                                  Mersim Dema në Kuvendin  e  Junikut Rrethet patriotike shqiptare mendonin se kryengritje e re duhet të shpërthente në pranverë të vitit 1912. Në janar të…

NJËQIND VITET E MUSINESË

NDUE DEDAJ   Musine Kokalari. Një emër që pati shndritur në qiellin letrar të Shqipërisë, në gjysmën e parë viteve ’40 të shekullit të kaluar, për t’u përhumbur më pas për pesëdhjete vite nëpër terrin dhe kalvarin e diktaturës. Me 10 shkurt kremtohet 100-vjetori i lindjes së saj, por si në rastin e figurave të…

Shkurt 1879 / Peticioni i Prevezës në mbrojtje të indentitetit shqiptar dërguar kabineteve evropiane

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 3 Shkurt 2017   Gazetat franceze, si « La Presse » dhe « Le Rappel », gjatë muajit prill të vitit 1879, u kanë kushtuar një shkrim të veçantë marrdhënieve shqiptaro – greke. Ato kanë botuar tekstin e peticionit (fillimisht, i botuar në Itali) që delegatët shqiptarë u kanë dërguar kabineteve evropiane.

Për Flamurin!

Pjeter Jaku Ne shqiptarët kemi ra në hall me këto punët e Guvernes. Asnjë gja nuk e kemi të saktë, as ditën e Flamurit, as ditën e Lirisë, as… Shpallim Pamvarsine dhe nuk gjendet akti! Te gjithë dum me besu se Flamurin e ngriti Ismail Qemal Beu, ndersa ai vet, thotë të kundërtën.