CIKEL SHKRIMESH NGA NDUE DEDAJ

*Famullia e Gomsiqes, Selia e “ Kanunit” te Gjeçovit *Jehona e Lugut te Drinit *A po bien muranat e Ballkanit?   FAMULLIA E GOMSIQES, SELIA E “KANUNIT” TË GJEÇOVIT NDUE DEDAJ Gjeçovi ishte modeli i dijetarit shqiptar që rroi e veproi në provincë. Nëse shumë nga dijetarët e kohës merreshin me punë shkencore në

SHKOLLA SHQIPE E HOTIT

Ramiz LUSHAJ  1. Ma e para shkollë fillore në krahinën e Plavë-Gucisë shenjohet më 1854 në fshatin Velika, në kohën e princit malazez Danilo I, pothuaj një çerek shekulli para Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

QAFË SHTAMA E TURIZMIT TE PANJOHUR

Ndue Dedaj Në vitet ’30 të shekullit të kaluar një kamion bënte çdo ditë vajtje – ardhje rrugën Tiranë – Qafë Shtamë, për të sjellë uji për familjen mbretërore dhe kroi i famshëm mes pishash shtatlarta mbante emrin “Kroi i Nanës Mbretneshë”, më shumë se një mijë metra mbi nivelin e detit.

GJITHË SHQIPTARËT – “QYETARË NDERI”

NDUE DEDAJ   Ashtu siç po ndodh, në këtë kohë fort të etur për lavdi vetjake dhe fisi, kur të gjithë janë ngritur në këmbë për të përlarë sa më shumë tituj nderi nga bashkitë, ndoshta duhet bërë një ligj ku të gjithë shqiptarët pa dallim krahine,

BERATI- REPUBLIKA E RE -MIREQENIE

Nga Agim Xh.Dëshnica            Vështrim Panaromik Berati,qyteti liridashës i atdhetarëve të Pavarësisë  Kombëtare,si Jorgji Bab DudKarbunara, Ilias Vrioni, Sami Vrioni, Dhimitër Tutulani, Ferit Vokopola, krenohet me bukurinë e lashtë

KUSH I NEMI “BJESHKËT E NEMUNA”?

Nga Mehmet ELEZI 1. Sipas njoftimit që dha media kah fundi i gushtit 2013, ato ditë artisti hollandez Jaap van’t Veer, që punonte prej dhjetë vjetësh në Alpet Shqiptare – në Luginën e Valbonës dhe në “Bjeshkët e Nemuna” – pati një takim me kryeministrin e

TAKIMI FATAL ME DIKTATORIN

(Historia unikale e një mësuesi të viteve’60)                         NDUE DEDAJ   Asnjë mësues i para 90-s në Shqipëri nuk do të donte të kishte fatin e mësuesit shkodran Gjetë Vocaj, por mbase secili nga mësuesit e djeshëm e të sotëm ka nevojë ta njohë historinë e tij të rrallë, jo vetëm si kërshëri.